* My Age *

Lilypie Kids Birthday tickers

* Selamat Hari Lahir *


I made this widget at MyFlashFetish.com.

Wednesday, November 26, 2008

Delicious.. Yummy...

Salam Sejahtera buat semua. Hari ini banyak saya tulis post ya (2 ja). Iyalah biasanya, nak tulis satu pun susah. Bukan apa, saya tulis direct on blog. Biasanya, sesetengah orang akan tulis dalam Microsoft Word dulu, barulah publish. Saya, boleh saja buat begitu, tapi rumah saya 24 hours internet. Jadi, tak adalah susah. Baik tulis direct. Tak perlu copy paste and so on. Tapi ni sebab sampingan. Sebab utama saya berdasarkan kalimah saya sendiri iaitu..

Something that truely from hearts is easier to diffuse into other hearts.

Jadi, kalau saya tulis dalam Mic. Word dan simpan, takut hilang manisnya. Hihi. Yeah, someword from heart is sweetest. Kalau simpan lama-lama. Takut jadi budu dalam hard disk ni.

Adus, tak habis-habis merapu. Hihi. Bukan apa, post ini saya ingin kongsi satu resepi. Hihi. Lawak sikit. I create this recipe (rajin kan). But I'm so lazy, really lazy at that time. But, I think this is the most special recipe that I've created. Bila dah kurang rajin ni, macam-macam boleh jadi. Setakat ni, saya pun tak tahu nak namakan apa resepi ni. Just it's very delicious.

Ceritanya macam ni, saya lapar sangat-sangat petang tu. Ada nasi, tapi hehehe.... Saya kurang suka nasi (keep this as a secret). Saya cari roti (I prefer wheat than rice). Tapi, tak ada. Ada sangat lauk, best pula tu. Ada ayam masak merah, sayur goreng udang. Tak ada selera lah pula. Last-last buka kabinet. Nampak telur. Ambil 2 biji.

"Ha.. Bley buat scrambled egg.. Alhamdulillah ada teluq"

Tengah pukul-pukul telur, teringat pula tak lunch. Dan teringat pula menu sepinggan lengkap yang telah saya pelajari dalam subjek KHB. Sepinggan lengkap means contains all nutrients. Teringat fibre, ada dalam sayur-sayuran atau buah-buahan. Buka peti sejuk, ambil carrot. Saya potong dadu and then put it in a small container. Pour some water in that container. Boil the carrot in the microwave (or using common heat) and left it for 5 minutes until it cooked well.

Hehe. Sambil tunggu tu, saya teringat carbohydrates. Yang biasa ada dalam cereals.

"Tapi mana nak cari ek. Nasi? Tak nak..! Roti tak ada. Kalau ada boleh makan dengan scrambled egg ni. Aduh, susah gini dong!"

Tiba-tiba mata saya tertumpu kepada tin merah yang berlabel "Quacker Oat".

"Ha... Oat! Best ni"

Saya letak oat dalam mangkuk dan tuang sedikit air panas. Oat ni, akan lebih effective jika ianya kembang. Kemudian, saya letak dalam telur. Tengah-tengah pukul telur, adik perempuan saya, Nabila datang menjenguk. Dia sedang menonton televisyen tadi. Iklan, dia terus menuju ke dapur.

"Eeee, apa tu angah. Oat? Campur telur? Boleh ke?"

Dia teringat pesanan mak saya. Protein tak boleh campur-campur. Ayam-ayam, telur-telur, ikan-ikan. Sebab nanti digestive system akan rosak.

"Adik, oat bukan macam ikanla. Oat macam nasi. Kalau oat tak boleh makan dengan telur, kiranya telur pun tak boleh makan dengan nasi yang macam adik selalu makan tu"

"Oooooo, ye ke? Tapi kan angah, best ke? Nampak macam tak best je.. Eeeee"

"Takpe, angah bukan nak bagi kat adik pun. Nak makan sorang-sorang je. Ni bukan makanan awak key. Kat atas meja tu makanan awak. Hihi"

"Okeylah. Nak makan lah ni"

"Eh, tadi bukan da makan ke? MasyaALLAH gemukla adik aku sorang ni. Eh, jangan pecah rekod ya! Adik beradik kita sume slim. Haha"

Dia berlalu sambil mencebikkan muka. Saya terus memukul telur. Dah kembang telur. Tak sedar. Boleh buat kek ni. Hihi. Saya filter carot tu dan masukkan kat dalam telur. Then, put on frying pan. Then buat scrambled egg macam biasa. Cuma ia likat sikit. Iyalah, dah ada oat. Hihi. Goreng punya goreng sampailah crunchy. Saya suka kalau crunchy. Bila dah masak. Letak dalam pinggan, then rasa macam kurang sesuatu. Haah, fibre kurang sangat. Mana cukup kalau carrot je.

Saya pun teringat nak buat juice. Bukak peti, erm carrot sikit je lagi. Takut nak masak malam ni pula. Memang kekurangan bahan dapur. Last-last tau saya buat juice ape? Cucumber juice. Ape yer dalam malay. Ha, timun batang. Bez.....!! Jangan terkejut. Tapi boleh try. Mmg best. Saya buat ice blended. Letak ais kemudian, put some drops of water (hehe, xdela sikit sgt, budget sniri la). Letak sikit gula. Jangan banyak sangat. Diabetes nanti. Amalkan 5M macam dalam iklan tu. After that, blend macam biasa.

Ha.. Akhirnya, siap lunch saya! Late-lunch. Ade gambarnya tapi ada dalam hp adik. Nanti saya masukkan. Rupanya tak lawa sangat, tapi rasanya sungguh hebat. Alhamdulillah.

This recipe is so suitable for the lazy. Eh, bukan malas! Kurang rajin. Hihi. Orang Islam tak malas. Oklah. Ada manfaat bagi yang mahu. Mungkin somebody yang kematian akal untuk memasak. Boleh cuba. Oklah. Moga ALLAH sayang kalian.

4 comments:

Hilal Asyraf said...

eceh...
simpan dalam word hilang manis..
siapa ajar?
ha ha..
abang hilal simpan dalam word, manisnya bertambah2...
ramai orang mai blog... lebih 30,000 skang nih...
teori tak betul nih...
memandai je

Anonymous said...

dia tgk org gak..heheh
nampaknya kena blaja dari Hilal ni

Anonymous said...

dia tgk org gak..heheh
nampaknya kena blaja dari Hilal ni

syah93 said...

Heh Heh.. Tersedak saya dibuatnya..
Abang Hilal th, blog dia laku sbb ana duk lawat tiap2 ari.. Hihihi huhuhuhu.. Adus.. Klaka2.. Ntahla sape awk yer.. Takpelah.. Moga ALLAH sayang awak..!