* My Age *

Lilypie Kids Birthday tickers

* Selamat Hari Lahir *


I made this widget at MyFlashFetish.com.

Tuesday, January 27, 2009

SMASKL menunggu saya...


Ini sahaja kali ini. Moga-moga tiada barang tertinggal. Tapi, kalau tertinggal pun tak apa. Rumah dekat, ayah dan mak pun datang tiap-tiap hari. Hihi. Saya akan pulang selepas Maghrib. Moga malam ni tak ada misi BANTERAS BALIK SELEPAS PUKUL 6. Kalau tak memang kena dengan Ustaz Rajaie nanti.

Doakan untuk saya ya. Doala apa yang patut.

My small target for this week

1. Ratu Pecut 2009

2. Avoid myself from getting title 'nakal' from Ustaz Shafiq

3. Dapat lancarkan hafazan Yaasin

4. Hafaz maadah Tafsir Al-Quran dan Feqah

Ust Wahid punye pasal nak wat test. Adoi. Hafazan Al-Quran, Tafsir, Feqah semua Ustaz Wahid mengajar. Alhamdulillah tauhid dia tak suruh. Kalau tak memang naya. Dan alhamdulillah juga semua ni maadah yang senang. Kalau Ustaz Rajaie suruh menghafaz Balaghah, Ustaz Faisall suruh menghafaz Tarikh Islami dan Hadith Nabawi, memang mati kering saya. Dan Ustaz Wahid kata memang kena hafaz. Kalau tak kena bersih kelas. Hihi.

"Ustaz, ana rela bersih kelas daripada kena ngafal. Hi hi hi"

"Ha, Aisyah. Jangan cakap banyak. Ok semua dengar ea. Kalau Aisyah tak hafaz, kita suruh dia bersih tempat sahabat sekali. Camne?"

"Setuju...!"

"Hah..!!?? Mana aci ustaz. Kita kena adil la. Ustaz patutnya kena tunjuk contoh kat kami supaya adik. Kan? Ana repot kat ayahanda nanti.. Siap ustaz"

"Hihi, aci. Sebab Aisyah sorang je yang berbunyi. Yang lain terima je. Tulah. Lain kali jangan banyak cakap sangat. Sapa suh nakal. Kan dah kena..."

"Mana ada nakal. Ana baik ape ustaz. Kan kan?"

Semua gelak je.

"Orang yang baik tak akan mengaku dia baik. Dan orang yang nakal selalu nafikan dia nakal. Faham kan"

"Tak faham... Hihi"

"Eiiii, geram dah ustaz kat awak ni. Meh salotape, nak tutup mulut budak Aisyah ni"

"Jangan marah ustaz, nanti kena jual"

"Hahahahahahahahah"

Satu kelas ketawa. Sian ustaz. Maafkan ana ya ustaz. Hihi. Lain kali jangan bagi ana hafaz banyak-banyak sangat.

Oklah. Selalu-selalu lah doakan saya ya.

"Ya ALLAH, berilah AISYAH HUMAIRAH NAJIHAH BINTI NOR ALIAS lebih PANDAI, lebih BAIK, lebih RAJIN, lebih FAHAM ISLAM, lebih lebih lebih dan lebih macam-macam lagi...."

Moga ALLAH sayang kalian.

Aisyah Ulya
Ketinggian Sahsiah Matlamat Utamanya
Tuesday 27 Jan 09 6:50 pm

p/s - To insan yang membawa makna dalam hidup saya and Kak Biha, saya dah sihat. Jangan bimbang. Kan dah kata, bila nak balik sekolah mesti akan sihat. Tak payah jumpa-jumpa doctor pun. Lain kali jangan paksa saya gi jumpa doctor lagi eh. Hihi.

Sesi Taaruf Fatayat Tarbiyah

Kali ni, saya mahu share gambar sewaktu sesi Taaruf Aspuri Darul Hannan SMASKL 2009. Aktiviti ni ialah antara agenda dalam takwim SMASKL, saban tahun. Dilaksanakan sepenuhnya di bawah kelolaan pengawas sekolah.

Dan pada kali ni, saya mengendalikan program ini bersama 3 orang adik-adik saya, iaitu Inah, Shakirah (I call her Along), dan Balqis.

Pada awalnya, hanya mereka bertiga. Akan tetapi, program agak kaku. Mungkin kerana segan dengan adik-adik baru atau tidak biasa. Saya pun buat-buat la menyibuk.

"Kak Aisyah, thanx 4 helping. Memang tak reti la"

Jadi, saya pun dengan rasminya mengendalikan program ni. Saya memang dikenali sebagai seorang kakak yang santai dan agak lawak. Jadi, serta-merta majlis jadi meriah. Kakak-kakak form 5 raise their thumb tanda "BAGUS". Alhamdulillah.

Kami tepuk-tepuk semangat, taaruf seorang demi seorang daripada Tingakatan 1 sehingga Tingkatan 5, 157 orang semuanya. Tak ramai. Tapi lagi ramai daripada tahun lepas. Memang kami dah janji akan buat sesi taaruf ni, walau bilangan kami mencecah seribu sekali pun. Yang peting method, strategi. Kali ni, taaruf adik-adik F1 dan F4 (form saya lah katakan) paling ceria. Hihi.

Majlis kali ni tak bosan, kerana Aisyah mengendalikannya. Hihi, sebab si Aisyah ni dah doa kat ALLAH, jangan bagi program ni bosan. Jadi, ALLAH dah makbulkan dan program ni tak bosan. Tambah lagi sahibah di SMASKL ni, macam-macam ragamnya. Hihi. Sebab tu ustaz-ustazah di sini pening dengan kami. Ada yang suka buat benda pelik-pelik, ada yang nakal (am I included? Wallahua'lam) dan macam-macam lagi.

Kami beratur mengikut tarikh lahir. Nampaknya bulan 5 menang lagi. Takbir.....!! Hihi ada 17 orang. Saya paling kecoh sebab bulan saya menang lagi. Hihi. Jangan marah ya.

Saya tak mahu bercerita panjang. Cuma nak tayang gambar. Hihi. Fatonah is here, and of corse I always with her. All da time.

Kelab Bahasa punye baju
I'm proud of dis baju
Hihihi ( even ia x lawa)

Adik-adik Tingkatan 1 yang cute
Gen 7 SMASKL

Nih budak-budak Tingkatan 2 yang dah kena panggil kakak
Antunna kne trima hakikat yang dah tua...!! Hihi

Comey kan depa
Hihi

Mai tengok ada 'barang' daripada zoo terlepas
Hihi

Kesian depa, akhirnya Ir. Aisyah mai tolong

I'm wif Fatonah all da time

Semua tengok Kak Aisyah cepat..!! Ha yang kat belakang tu tengok apa? Hihi

Kesian budak-budak ni

Adik-adik F1

Nih student F1 paling speacial
Adik Shatirah
Haha
Memang kelakar budak ni

Warden yang kami sayang
Tc Wani dan Ustz Huda

Tingkatan 5

Tingkatan 4



Moga ALLAH sayang kalian.

Aisyah Ulya
Ketinggian Sahsiah Matlmat Utamanya
Tuesday 27 Jan 2009 2:54 pm

p/s - Barang belum pack. Doakan tiada barang tertinggal

My Lunch..

Hari ni mak saya masak NASI AYAM. Dan honestly I'm said, saya langsung tak tolong. Ish ish ish.

Sedap kan? Saya nak makan lepas ni. Saya yang nak juga, jemput mai rumah saya. Selalu buat open-house. Hihi.

Dan TRAIFFER saya, sekarang masih selamat dalam refri. Moga ALLAH menjaganya sehingga selamat masuk ke dalam perut saya, Shatirah, Bazilah, adik-adik kami, Aida, Maisarah, Hani, Salmi, dan Zulaikha.


Tengok, ada 3 lapis tu. Warna merah, warna HIJAU, dan warna koko pudar. Atas sekali jelly warna HIJAU


Buruk je
Saya mengaku dulu

Maaf ya sahabat-sahibah F4, kali ni ana memang buat satu je. Tapi, kalau ada lebih, ana akan kongsi dengan antum.

Saya memang supplier makanan untuk sahabat sahibah Gen 4 SMASKL. Tak diiktiraf, tapi memang kena jadi. Apa-apa yang saya masak untuk dibawa ke sekolah mesti kena ada dua atau lebih. Paling kurang untuk sahabat satu dan sahibah satu.

Biasanya, MOIST CHOCOLATE CAKE la juadahnya. Dan memang depa nak makan yang ini je. Hihi. Ingat lagi sekali tu, saya cuma bawa 1 bekas chocolate cake. Tapi, sahabat berkeras nak. Tapi mereka tak nak bahagi dua. Jadi, terpaksa buat ratio. Hihi. Memang kena adil. Semua sahibah geram. Tapi, akhirnya semua dapat. Tapi, saya seorang tak dapat.

"Ha, makan makan. Nanti gemuk. Ana sorang je tak gemuk. Sampai hati antum, ana tak dapat pun"

Semua berhenti makan.

"Nah, anti amik yang ana"

Terkejut. Tiba-tiba disua dengan septong kek daripada Atiqah.

"Haha, nak bagi yang dia makan. Tak pela, ana sanggup berkorban untuk antum. Hik hik. Lain kali nak makan tu, ingat ke tuan sikit. Hihi, makan-makan. Ana boleh buat lagi nanti"

Khamis ni, ada Merentas Desa peringkat sekolah. Entah nak lari ke tak. Tahun lepas cuma jalan-jalan sambil sembang-sembang je. Semua pelik. Saya dapat gelaran ratu pecut pada tahun 2007. Memang tahun kegemilangan saya dan Fatonah kerana kami bersaing sengit untuk mendapatkan tempat pertama.

Saya rumah merah atau Khalid Al Walid dan dia rumah biru (her favo colour) atau Thoriq bin Ziyad. Tahun lepas saya tak bersemangat kerana Fatonah tak ada. Jadi, maybe tahun ni akan dapat balik gelaran RATU PECUT tu. Doakan.

Fatonah, we'll meet again. I'll get da 1st place. Hahaha (devil laugh). Anti dah gemok. Jadi, senang la ana nak kalahkan.

Begitulah ceritanya. Oklah, saya mahu makan. Sudah amat amat amat lapar. Dan Alhamdulillah buat pengetahuan mereka yang tahu saya kurang sihat cuti ni, saya sudah sembuh. Bila nak balik sekolah je, dia akan automatically sembuh. Believe it. Hihi.

Moga ALLAH sayang kalian. Ingat, kalau nak makan jemput mai rumah.

Aisyah Ulya
Ketinggian Sahsiah Matlamat Utamanya
Tuesday 27 Jan 2008 2:38 pm

p/s - Lepas Asar akan pulang ke lubuk tarbiyyah. Moga segala aktiviti akan berjalan lancar

Saya masak lagi..!

Hihi. Nampak sedap je traifer yang saya buat ni. Hihi. Senang sangat nak buat ni. Actually, buat Traiffer ni untuk jamuan halaqah saya malam ni. Best. Memang best la. Tapi, makan tak lagi. Rupanya buruk je. Sekalanya orang cakap, yang rupa huduh tu sedap. Sebab tu saya kata best dari tadi. Hihi.

Ingredients
A
1 mug air buah-buah cocktail
4 sudu tepung kastard
1 tin susu cair

B
1 paket kek gulung or kek marble yang dipotong lawa-lawa

C
1 paket jelly nona

Method
1. Masak bahan A atas api ( hihi, tak kan atas lampu kot kan). Sampai macam likat sikit.

2. Susun bahan B di dalam bekas dan tuang je bahan A tadi. Hihi. Tapi tadi, saya advance sikit. Saya buat macam-macam warna. Semestinya ada warna hijau. Ada 3 lapis.

3. Bila macam nak keras sikit tu, taburkan buah-buahan cocktail.

4. Masak bahan C mengikut method pada kotak Jelly Nona tu. Then, tuang slow-slow ke dalam bekas tadi.

5. Biar dia keras, kemudian masukkan dalam refri (peti sejuk).

6. Jadilah TRAIFFER..!!

Hihi. 6t saya uploadkan gambar. Tapi jangan gelak dah la. Sebab memang tak lawa...! Saya cakap awal-awal. Hihi.

Moga ALLAH sayang kita.

Aisyah Ulya
Ketinggian Sahsiah Matlamat Utamanya
Tuesday 27 Jan 2009 12:47 pm

Sunday, January 25, 2009

Halaqah saya tahun ni...

"Seronok tak duduk macam ni?"

"Seronooook.."

Lega hati ini mendengarkan luahan hati adik-adik. Tapi, masih terselit bimbang.

"Macam mana dengan belajar? Boleh tak go on dengan 25 subjek? Kalau ada masalah, bagitahu kat Kak Bazilah, Kak Shatirah or Kak Aisyah sendiri keh? "

"Erm, susah la kak. Pening kepala ja"

"Kite tido je dalam kelas. Tak tahu kenapa"

"Ha, memang pun. Kita dah gerak dia, sampai dengan kita pun tertidur sekali"

"Aah la, rasa mengantuk sokmo"

Kesian pula mendengar.

"MasyaALLAH. Kenapa tidur? Letih ya?"

"Tak pun, entah la kenapa"

Seketika saya tersenyum. Teringat kenangan tahun 2006, Tingkatan 1.

"Tak apa, Kak Aisyah faham. Dulu Kak Aisyah pun macam tu juga. Cuma kelas Math je Kak Aisyah tak tidur. Tuh pun tak dengar Teacher cakap apa. Kak Aisyah duk buat latihan. Tak caye? Tanya Kak Zie n Kak Tiroh."

Saya mula senyum. Dalam bab-bab tidur ni, memang tak boleh nak sangkal lagi.

"Hihi, memang pun. Sampai sekarang pun tidur. Tapi dah kurang la. Kalu Form 1 dulu, deret tidur. Pula tu, kelas kami sebelah asrama. Wat keluar bantal, selimut, ngan tikar. Tidur kat koridor asrama. Bila cikgu masuk, ada la antara kami yang study dalam kelas ketuk pintu kayu tu"

Ternganga adik-adik.

"Kelas kat mana ni Kak Tiroh"

"Kalu adik-adik nak tahu, dorm adik-adik duduk sekarang 2 bijik tu, kelas kami dulu. Jadi, pintu kayu kat tengah tu pemisahnya"

Ya, kelas kami dulu ialah satu-satunya kelas di tingakat atas. Paling hampir dengan asrama.

"O, yaka. Jadi worse than us la ye"

"Lebih kurang la. Hihi"

Mereka diam, mencari soalan untuk diajukan.

"Kak Aisyah memang minat Math ya?"

Mula bersuara.

"Heh Kak Aisyah kita ni, bukan minat pun. Tapi gila Math"

Shatirah mula menjawab, sambil mengenakan saya.

"Eh, Tiroh, cakap leklok. Hihi"

"Tak nak mengaku ke?"

"Okey okey. Hihi, betulla dik. Kak Aisyah pun tak tahu kenapa. Tapi di macam jadi gian dengan Math. Bahaya juga sebenarnya. Masa Form 2, buku latihan Math Kak Aisyah 4 lapis"

Adik-adik terkejut.

"Mesti lenguh Cikgu tu tanda"

"Okeh. Dah banyak adik-adik tanya Kak Aisyah. Kak Aisyah pula nak tanya adik-adik. Macamana hidup di SMASKL selama 2 minggu ni. Jom kongsi dengan kami"

Macam-macam jawapan diberi. Gelak ketawa dan senyuman menghiasi sepanjang perbualan kami.

Kemudian, Shatirah bersuara.

"Adik-adik, Kak Tiron nak pesan 1 je kat sini. Gunalah peluang 5 tahun di sini elok-elok. Saya merayu kat awak semua. Tolong ya. Jangan jadi macam Kak Tiroh....."

Suaranya semacam dan saya dapat rasakan getaran di hati saya. Mungkin Bazilah juga sama. Kami sehati sejiwa. Lantas di sambung lagi.

"Jangan jadi macam Kak Tiroh, bila tinggal saat-saat terakhir baru nak sedar dan baru rasa sayang nak tinggalkan sekolah ni"

MasyaALLAH, amat menikam hati. Dada saya bagai dicucuk-cucuk. Saya tak nak menangis. Ini halaqah pertama. Shatirah senyap. Adik-adik macam terpinga-pinga.

"Kak, saya pelik. Kenapa ya kakak-kakak boleh tahan duduk kat sini sampai F4?"

Bazilah mengangkat kepala lantas menjawab.

"Adik-adik, kat sini ada something yang adik-adik tak akan dapat di tempat lain. Kak Zie yakin tak de kat tempat lain. Adik-adik gi la mana-mana pun. Mesti tak faham kan?"

Lantas adik-adik menganggukkan kepala.

"Kami dulu pun macam tu juga. Langsung tak tahu apa yang ada, apa yang istimewa. Tapi, kami suka akan kakak-kakak, abang-abang, guru-guru, dan suasana yang amat tenang ni. Sama macam adik-adik tadi kan? Tapi, bila lama-lama, barulah kami mengerti apa yang amat istimewa di sini. Amat-amat-amat istimewa.

Kalau adik-adik nak rasa apa yang kami rasa sekarang, nak tahu kenapa kami selalu gembira, menangis bersama, kenapa kakak-kakak antunna yang Tingkatan 3 nak ambil result PMRU minggu lepas menangis ramai-ramai, adik-adik kena duduk di sini, kena buka hati seluas-luasnya.

Dengar elok-elok apa ustaz-ustazah, abang-kakak, sahabat-sahibah pesan. Boleh kan? Akak mintak sangat-sangat ni"

Semua menganggung perlahan. Halaqah saya yang tadinya amatlah ceria, boleh saya katakan paling meriah, usai dengan suara-suara sayu seorang kakak yang memberi pesanan ikhlas kepada adik-adiknya.

Saya cuba menahan. Memang, saya sensitif akan hal ini. Semua diam. Kaku. Lantas saya hidupkan kembali.

"Ha, tengok..! Kakak-kakak antunna bagi amanat. Ada salin tak? Hihi."

"Tak la.. Khusyuk sangat dengar. Jangan nangis ya kakak-kakak"

Lantar mereka mengusap belakang kami. Alhamdulillah. Terima kasih ya ALLAH kerana mengurniakan adik-adik seprihatin ini. Alhamdulillah.

"Jadi, apa tanggungjawab kita sekarang"

Dengan pasti mereka menjawab.

"BELAJAR...!!"

"Kenapa belajar?"

"Sebab nak tolong ISLAM"

"Betul ke ni?"

"Iye..!!"

"Kalau ya, kenapa tidur?"

Semua senyap sambil tersenyum.

"Ala, Kak Aisyah pun macam tu jugak kan?"

"Kak Aisyah gurau je. Sekarang, adik-adik kena setting mind. Kita belajar untuk ISLAM. Apa-apa pun kita buat untuk tolong ISLAM. Intansurullahayansurukum. Nanti adik-adik akan merasai kebenaran ayat ini. Kak Aisyah banyak kali merasai.

Result PMR Kak Aisyah hari tu, memang tak target pun dapat. Samalah seperti PMRU dan UPSR sebelum ni. Yang paling Kak Aisyah rasakan adalah PMR la. BM tu, Kak Aisyah ingat dapat B. Hihi"

"Kenapa B"

"Kak Aisyah tak reti mengarang. Tak tahu nak susun ayat"

"Aik, ye ke?"

"Betul, satu lagi. Kita jangan leka di sini. Pernah tak kita fikir. Kita seronok duduk di sini. Aman, damai di tengah-tengah sawah padi. Kan? Kak Aisyah pernah terfikir, kita duk sebelah sini aman je, tapi saudara kita, adik-beradik kita di sebelah sana bangun-bangun pagi nampak kete kebal. Bom sana-bom sini. Pernah tak fikir. Kita ni ada dunia yang sama. Dunia yang sama.

MasyaALLAH. Kita kena rasa semua ni. Ingat, PALESTIN itu milik KITA. Milik KITA. Sepertimana kita tak suka orang kebas tandas kita, macam itu jugalah sepatutnya kita rasakan yang PALESTIN itu milik kita. Sebab tu kita kena pandai. Jangan terlintas pun dalam hati kita bahawa kita pandai untuk bekerja, nak dapat gaji tinggi. JANGAN..! Kita pandai, itupun ilmu ALLAH.

Nanti, masuk dalam kelas, jangan tidur. Kak Aisyah sendiri pun. Kakak-kakak sendiri pun. Kita kena kuat. Sebab kita ada sesuatu yang lebih besar untuk digapai. Boleh kan? Kak Aisyah sebenarnya pesan kat diri Kak Aisyah. Tapi, Kak Aisyah bagitahu adik-adik ni, sebab Kak Aisyah sayang adik-adik. Sayang sangat sangat sangat"

Saya bagai di'inject' semangat Jihad. Memang janji saya. ILMU KU UNTUK JIHAD FI SABILILLAH...! Adik-adik turut memperoleh segenggam semangat.

Semua senyap. Shatirah dan Bazilah tunduk. Tiba-tiba terdengar irama pada corong pembesar suara tanda ada pengumuman akan dibuat.

"Diminta kepada putera dan puteri untuk masuk ke kelas sekarang. Sesi P&P akan bermula dalam 5 minit lagi"

"Ok, kelas dah nak mula. Ingat, hidup kita untuk ALLAH dan deenNya..!!!! Huh, semangat pulak Kak Aisyah pagi ni. Ok, tutup majlis. Then salam-salam. Jangan lupa cium pipi ya"

"Ok bos roger n out"

Halaqah yang memang santai. Adik-adik mula pergi. Tinggal saya, Shatirah dan Bazilah. Saya sedang bersedia untuk meninggalkan surau, lokasi halaqah saya dijalankan.

Tiba-tiba Shatirah mencuit saya lantas mencium pipi saya. Dia menggenggam erat tangan saya. Seakan-akan darah saya mengalir ke kapilarinya.

"Semangat-semangat jugak Aisyah ni. Entah-entah, bila masuk kelas dia yang awal sekali lena"

"Esh, mana ada. Ni kan Aisyah. Tapi, kalu ALLAH izin nak wat cana kan? hihi"

"Tak pa, ana akan ronda. Zie kan?"

"Beres je. Dia kelas Science, sebelah je. Hihi"

"Apa-apa ja korang ni. Tak aci kan. Korang kelas sastera, sekali"

"Syah, halaqah kali ni best!! Memang permulaan yang hebat. Sebab kita langsung tak prepare apa-apa"

"Tulah, ALLAH izin. Something that truely from hearts is easier to diffuse into other hearts.
Sebab tu ana tak suka baca teks. Cuma kita tahu kita nak cakap apa. Macam tadi, kita mula dengan tafsir Surah Al-Asr, baca quran sikit-sikit sorang, kemudian taaruf santai dengan adik-adik, tazkirah asas-asas keimanan, lawak-lawak tarbawi, pengalaman, Palestin, berkongsi masalah, perancangan halaqah kita. Ana rasa cukup baik untuk permulaan. Nasib baik tak nangis tadi"

"Nak nangis jugak ke? Ana pun rasa sebak"

"Sama la. Kita kan sehati sejiwa. Memang nampak kesan ketara. Adik-adik terus masuk dengan kita"

"Iyelah, dalam halaqah kita ada Aisyah yang frenly, yang suka melayan budak-budak. Ada Shatirah yang lawak-lawak, lagi gila-gila"

"Heh, gila-gila pun untuk ISLAM. Eh, kita pun ada Bazilah yang cover. Hahaha. Gurau je. Syah, anti tekan gila bab IMAN tadi"

"Hihi, of cos..! Jom masuk kelas. Alamak... Ustaz Aziz dah masuk kelas ana! Ana pi dulu ya"

******************************************************

Shatirah dan Bazilah, mereka sahabat saya yang sama-sama berganding bahu bersama saya untuk membawa adik-adik mengenal ISLAM.

Aida, Maisarah, Hani, Zulaikha, Salmi. Kamu asset ISLAM....! Kamu mas'uliyyah kami kini. Teguri kami andai ada apa-apa yang tak kena. Maafi kami andai ada silap di sana-sini. Kami sayang adik-adik semua.

Saya amat bersyukur kerana dianugrahkan ALLAH ahli halaqah yang amat hebat dan berpotensi. Bagi siapa yang sentiasa mengikuti blog saya pasti akan perasan nama SHATIRAH. Sahabat saya yang hebat (dan nakal). Saya ada pengalamam manis bersamanya. Tekan ini kalau nak tahu. Hihi.

Moga ALLAH sayang kita.

Aisyah Ulya
Ketinggian Sahsiah Matlamat Utamanya
Monday 26 Jan 2009 4:50 pm

p/s - esok balik ke SMASKL. Doakan saya tiada barang yang tertinggal untuk dibawa ke sekolah.

Madah Hatiku

December 23, 2008

Wanita Solehah Idaman Mujahid


"Indahnya kalammu wanita solehah yang berjuang disisi mujahid soleh....
Seindah-indah perhiasan dunia adalah wanita yang solehah...”


Kumulakan warkah ini dengan bait indah yang ditinggalkan Rasulullah saw kepada seisi alam. Wanita solehah! Idaman semua muslimin di alam maya ini. Alhamdulillah, itulah anjuran Islam yang kita cintai, pilihlah wanita yang mampu menyejukkan pandanganmu dan juga baitul muslim yang bakal dibina tika sampai saat itu, insyaAllah.

”Dinikahi seorang wanita itu kerana empat perkara hartanya, keturunannya, kecantikannya dan agamanya. Maka pilihlah hal keagamaannya, maka beruntunglah kedua-dua tanganmu..”

Wanita solehah idaman mujahid soleh yang malunya menjadi perisai dirinya, yang zikirnya menjadi penawar dirinya; tak gentar di acah mehnah duniawi kerana dia rindukan wangian syurgawi, dia berpegang pada janji yang terpatri di lubuk hati. Telah dinukilkan panduan sepanjang zaman, itulah lirikan utama buatmu memilih calon isteri. Tiap baris itu telah menjadi hafalanku sejak aku mengenali dunia baligh ini.

Jika harta yang kau idamkan, ketahuilah diriku tidak punya apa-apa harta di dunia ini melainkan ilmu agama yang telah dititipkan buatku oleh mama dan abah. Tiada harta untuk kupersembahkan, hanya ketenangan yang mampu aku sediakan buatmu kerana aku pernah terbaca kata-kata ...

"Dan di antara tanda-tanda kekuasaan Nya ialah Dia menciptakan untukmu isteri-isteri dari jenismu sendiri, supaya kamu cenderung dan merasa tenteram kepadanya, dan dijadikannya di antaramu rasa kasih dan sayang.¨ (Rum: 21)

Jika keturunan yang mulia itu yang kau dambakan, ketahuilah jua aku di bawah pengawasan Allah sebagai penjaga mutlak diriku. Aku adalah keturunan mulia, ayahanda Nabi Adam as dan bonda Hawa a.s, sama seperti mu.

”... maka bertawakkallah kepada Allah, sesungguhnya Allah mengasihi orang yang bertawakal kepadaNya. Jika Allah menolong kamu maka, tiada seseorangpun yang boleh menghalang kamu, dan jika ia mengecewakan kamu, maka siapakah yang dapat menolong kamu sesudah Allah (menetapkan demikian) ? dan ingatlah kepada Allah jualah hendaknya orang yang beriman itu berserah diri...” (Ali Imran : 159-160)

Kecantikan, itulah pandangan pertama setiap insan. Malah aku meyakini bahawa kau juga tidak terlepas seperti insan yang lain. Ketahuilah, jika kecantikan itu yang kau inginkan daripada diriku, kau telah tersalah langkah. Tiada kecantikan yang tidak terbanding untuk kupertontonkan padamu. Telah aku hijabkan kecantikan diriku ini dengan amalan ketaatan



kepada tuntutan agama yang kucintai. Kau hanya membuang masa jika kau menginginkan kecantikan lahiriah semata-mata. Aku memerlukan engkau untuk bersama-samaku menegakkan dakwah islamiyyah ini, dan aku merelakan diri ini menjadi penolongmu untuk membangunkan sebuah markas dakwah dan tarbiyyah ke arah jihad hambaNya kepada Penciptanya yang agung. Pendirianku...pernikahanku akan ku jadikan medan pencarian ilmu agama sebagai risalah demi meneruskan perjuangan Islam. Aku masih kekurangan ilmu agama, tetapi berbekalkan ilmu agama yang telah dibekalkan ini. Aku ingin menjadi isteri yang sentiasa mendapat keredhaan Allah dan suamiku untuk memudahkan aku membentuk usrah muslim antara aku, suamiku dan anak-anak untuk dibaiahkan dengan ketaatan kepada Allah Yang Maha Esa. Aku bercita-cita bergelar pendamping solehah, seperti mana yang dijanjikan Rasul,

" Semoga Allah memberi rahmat kurnia kepada lelaki yang bangun di tengah malam lalu dia sembahyang dan membangunkan isterinya, maka sekiranya enggan juga bangun untuk bersembahyang, dia merenjiskan air ke mukanya. Semoga Allah memberi rahmat kurnia kepada wanita yang bangun di tengah malam lalu bersembahyang dan membangunkan suaminya. Maka jika dia enggan, dia merenjiskan air kemukanya."
(Riwayat Abu Daud dengan Isnad yang sahih)


Renungilah FirmanNya ini, lalu kau akan tahu hakikat diriku dan dirimu dipertemukan oleh Allah atas namanya pertemuan.

“Hai sekalian manusia, bertakwalah kepada Tuhanmu yang telah menciptakan kamu dari diri yang satu, dan daripadanya Allah menciptakan isterinya; dan daripada keduanya Allah memperkembangbiakkan lelaki dan perempuan yang banyak. Dan bertakwalah kepada Allah yang dengan (mempergunakan) namaNya kamu saling meminta satu sama lain, dan (peliharalah) hubungan silaturrahim. Sesungguhnya Allah selalu menjaga dan mengawasi kamu.”
(An Nisaa’ : 1) "

Kaum lelaki itu adalah pemimpin bagi kaum wanita, oleh kerana Allah telah melebihkan sebahagian mereka (lelaki) atas sebahagian yang lain (wanita), dan kerana mereka (lelaki) telah menafkahkan sebahagian dari harta mereka".
(An-Nissa':34)


Membenarkan seperti apa yang telah Dia katakan dalam QalamNya yang mulia. Aku meyakini bahawa engkau adalah pemimpin untukku. Jadikanlah suatu pernikahan itu sebagai asas pembangunan iman dan bukannya untuk memuaskan bisikan syaitan yang menjadikan ikatan pernikahan sebagai tunjang nafsu semata-mata. Moga diriku dan dirimu sentiasa didampingi kerahmatan dan keredhaanNya. Lakukanlah tanggungjawabmu itu dengan syura kesabaran, qanaah ketabahan moga kita akan menjadi salah satu daripada jemaah saf menuju ke syurga insyaAllah.

Aku tidak menginginkan hantaran bersusun, mas kahwin yang hanya akan menyebabkan hatiku buta dalam menilai erti kita dipertemukan oleh Allah atas dasar agama. Cukuplah seandainya, maharku sebuah Qalam Mulia, Al-Quran, dan hadis-hadis Nabawi kerana aku meyakini bahawa Qalam itu mampu memimpin rumahtanggaku dalam meraih keredhaanNya bukan kekayaan dunia yang bersifat sementara. Jua tidak ternilai harga maruah diriku untuk dibanding dengan nilai wang ringgit atau nilai duniawi. Selaras jua dengan hadis Nabi, aku mahu jadi wanita yang punya barokah.

“Seorang wanita yang penuh barakah dan mendapat anugerah Allah adalah yang maharnya murah, mudah menikahinya, dan akhlaknya baik. Sebaliknya, wanita yang celaka adalah yang mahal maharnya, sulit menikahinya, dan buruk akhlaknya”

Bantulah aku dalam menjayakan agama Allah, kerana ia adalah laluan untuk aku menyempurnakan separuh daripada agamaku, insyaAllah. Akhlakmu yang terdidik indah oleh ibu bapa dan orang sekelilingmu, itulah yang aku harapkan daripada kekayaan duniawi yang kau sediakan.

Tidak lagi wujud keborosan dan kebakhilan kerana semuanya berada di dalam udara Qana'ah (berpuas hati dengan apa yang ada), redha dan yakin bahawa dunia ini bukanlah negara Janatunna'im. Lihatlah rumahtangga Rasulullah s.a.w kadang-kadang berlalu sebulan demi sebulan, pernah dapurnya tidak berasap kerana tidak ada bahan makanan yang dapat dimasak. Walaupun demikian susahnya, rumahtangga Rasulullah s.a.w tetap menjadi rumahtangga yang paling bahagia yang tidak ada tolok bandingnya hingga ke hari ini.

.::. Ya Allah, gembirakan kami dengan redhaMu.::.

Hadiah daripada Ukhti Eelya Khadeeja

Aisyah Ulya
Ketinggian Sahsiah Matlamat Utamanya
Sunday 25 Jan 2009 9:32 pm

Di pagi hari....

Terdetik dalam hatiku..

AKU PERLU BERUBAH.......!!!

Moga ALLAH sayang diriku

Aisyah Ulya
Ketinggian Sahsiah Matlamat Utamanya
Sunday 25 Jan 2009 9:26 am

p/s - Doakan ku selalu...!!

Thursday, January 22, 2009

Ber'amal sebentar di rumah

Alhamdulillah. Saya amat gembira kini. Bukan kerana dapat pulang ke rumah. Tapi, entahlah kenapa. Saya sendiri tidak mengerti kenapa saya amat gembira.

Buka sahaja internet tadi, seorang abang yang amat ku sanjungi 'buzz' dan terus bertanya khabar. Kebetulan memang saya baru sahaja mahu 'clik' id beliau.

"Macam mana nek F4?"

Soalan first yang ditanya.

"Alhamdulillah. Amat seronok. Kelas ana ada 7 orang je sahibah. Sahabat ada 18 orang. Jadi, semua sahabat buat kerja"

Spontan sahaja saya menjawab. Sebenarnya bukan ini sahaja sebabnya. Banyak lagi sebab yang amat bermakna. Entah kenapa bila teringat sahabat sahibah saya, rasa nak tergelak ada, menangis, haru, kacau-bilau. Semua perasaan ada.

Kami di sini macam adik-beradik. Benar saya katakan, kami di sini ibarat satu keluarga. Tak percaya? Jom datang ziarah sekolah saya. Nescaya semua soalan kalian akan terjawab. Pernah saya ditanya, kenapa saya macam biasa je dengan lelaki.

Erm, agak berat sebenarnya soalan tu. Saya nak jawab pun agak takut. Tapi, memang biah di SMASKL mengajar kami berani. Berani lakukan apa sahaja selagi tidak melanggar batasan yang telah ditetapkan ALLAH.

Kami diajar saling menegur. Sebut tegur-menegur ni. Saya paling suka tegur sahabat-sahabat. Bukan apa, memang saya suka tegur mereka. Niat saya mahu mereka nampak sempurna walaupun itu mustahil bagi mereka. Cukuplah sempurna pada pandangan mereka dan kami.

"Antum kan pemimpin kami. Nanti berkeluarga, antum kepala. 2 things yang ana nak pesan kepada antum. Jaga iman dan jaga akhlak"

Saya akan menegur daripada setiap inci, setiap sudut. Dari segi keimanan (yang ini saya tak boleh nak tegur sangat, depend on themselves), seterusnya ibadah, akhlak, cara belajar dan hinggalah ke fizikal mereka. Anda terkejut...??

"Ha, 1 lagi, ana nak tanya la kat sahabat ni. Kenapa lah antum selalu cacak-cacakkan rambut tu? Tak hensem pun. Lenguh tau rambut-rambut tu berdiri. Orang tak suka pun tengok. Nak-nak lagi perempuan solehah. Betul tak sahibaaaah???"

Serentah mereka menjawab dengan semangat

"Betuuuuuuull.."

Ketika tu tengah berlangsung Majlis Penutupan Kem Pemantapan Lepasan PMR tahun lalu. Saya volunteer sebelah sahibah. Volunteer ke? Tak pun, saya tunding jari kat orang lain. Last-last, bila Abang Abu menjemput wakil sahibah, semua berpaling ke arah saya. Abang Abu pun macam sudah bersedia serah microphone ke tangan saya. Memang pandai mereka pekena saya.

Kelakar pula. Apabila serentak sahibah menjawab "BETUL", segelintir sahabat mengayap dan menyusurkan tangan mereka ke atas kepala. Buat-buat menggaru sambil membetulkan rambut yang terpacak. Saya tak nampak, cuma sahibah yang lain cerita kembali. Memang agak kelakar.

"Kalau ana lah, mesti nak kemas-kemas rambut. Tengok role model kat belakang sana tuh"

Saya menunjukkan ke arah ustaz-ustaz yang amat macho (chewah). Hi hi. Memang saya suka mengusik ustaz-ustaz. Ustaz Amali memegang dagunya. Ya ALLAH, memang la amat kelakar.

Teguran saya mengenai rambut tu, mendapat sambutan hangat. Iyelah, sebelum ni semua sahibah cakap di belakang. Saya ni jenis terus terang. Ada yang tak kena, saya akan tegur terus dengan sehikmah yang mungkin.

Kesannya, memang tiada seorang pun sahabat Gen 4 SMASKL menCACAKkan rambut mereka, kecuali yang tidak hadir ke kem tersebut.

"Eh, Aisyah datang. Muizz, rambut rambut"

Saya cuma tersenyum. Saya meletakkan beg dia tas kerusi dan menyusun buku yang bakal dipelajari pada hari itu sambil bersuara.

"Baik antum cacakkan je rambut tu. Jangan buat kerana ana tegur ye. But honestly I'm said u all look so handsome without this"

Saya bersuara perlahan sambil menggayakan tangan saya di atas kepala seolah-olah saya sedang menCACAKkan rambut saya. Saya meninggalkan mereka dalam sepi. Biar mereka berfikir.

Ha. Tengok, teguran secara lembut membawa kesan yang lebih effective. Betul tak?

jadi, hidupkanlah suasana tegur-menegur. Kami, sahibah-sahibah pun pernah kena tegur dengan sahabat-sahabat.

"Sahibah yang hebat-hebat belaka. Slow down, cool. Ur voice"

Terkesima sebentar kami. Memang agak segan, tapi inilah yang menjadikan kami sempurna. Teguran daripada sahabat-sahabat. Kadang-kadang, mereka akan memberitahu kepada ustaz, ustazah atau sesiapa yang mereka thiqah untuk sampaikan kepada kami.

Teringat 1 teguran yang mereka sampaikan kepada kami melalui seorang pakcik yang kami panggil Pakcik Zahari, ayah angkat Gen 4 SMASKL. Mereka menggariskan beberapa ciri yang mereka mahu ada pada kami. Memang agak terkejut la. Nak tahu...?

"Wahai sahibah-sahibah yang bakal menemani hidup kami dan menjadi ibu kepada anak-anak kami. Kami mahu antum sempurna, solehah. Tolonglah kami dalam menjaga diri kami, mengawal apa yang patut kami kawal. Semaikan WARA' dalam diri antunna, TUNDUKKAN PANDANGAN di mana sahaja antunna berada, SABAR dengan kami bermakna antunna berwibawa, LEMAH LEMBUT dalam ketegasan akan mengalahkan kepahlawanan kami, serta JAGALAH PERCAKAPAN antunna kerana itu amatlah berharga"

Masya ALLAH. Memang kami amat terkejut. Amat amat amat terkejut. Tapi, alhamdulillah. Saya bersyukur kepada ALLAH kerana mengurniakan kami, mereka yang amat prihatin.

Kalau nak bercerita tentang Gen 4 ni, memang banyak la. Tapi, 4 elemen dalam Surah Al-Asr menjadi pegangan kami. Mungkin itu factor kecil result akademik kami selalu seri. Kerana kami saling lengkap-melengkapi. Takmil wa Istikmal. PMRU 4 sahabat 4 sahibah. PMR 4 sahabat dan 4 sahibah. Entah macam mana SMU nanti.

Dan kerana ini jua lah, mereka yang berpindah ke sekolah lain, asyik-asyik telefon ayahanda (mudir) untuk masuk balik ke sini. Tak ramai yang lulus. Tapi ALLAH izin, seseorang yang amat istimewa bagi saya berjaya kerana dia pandai membodek ayahanda.

FATONAH RETURNED...!! Masya ALLAH. Memang hanya ALLAH yang tahu betapa gembiranya hati saya. Siapa yang selalu baca blog saya mesti faham kenapa Fatonah ini amat istimewa bagi saya. Kalau saya bantal dia adalah selimut. Kalau saya bunga dia adalah tangkainya.

Fatonah, U have to know that I'm really luv U.

Dialah insan pertama yang saya lihat sewaktu kereta saya memasuki perkarangan Bumi Wakafan SMASKL awal tahun 2009 baru-baru ini.

Fatonah, I'm really loves you.

Moga ALLAH sayang kalian.

p/s - Seronok + Sedih = F4....!!

Aisyah Ulya
Ketinggian Sahsiah Matlamat Utamanya
Friday 23 Jan 2009 12:01 am

Saturday, January 3, 2009

Bekalan....


Tengok....!! Ini semua bekalan saya untuk BERJIHAD. Berjihad dalam medan ILMU. Semestinya di SEKOLAH MENENGAH AGAMA SWASTA KAMPUNG LAUT. Bukan MAAHAD AT-TARBIYYAH AL-ISLAMIYAH.

Harap persoalan ini semua terjawab. Saya tak ke MATRI. Saya still di SMASKL. Macam tak cukup je bekalan nak pi Jihad ni. Takut ada apa-apa yang tertinggal. Mind sudah di set-up. Hati sudah di renew. Matlamat sidah jelas. Semangat sudah membara. Tinggal alatan je. Takut ada apa-apa yang tertinggal.

Bekalan alat ni cukup ke tak ye? Hik hik. Sikit je kan?

Apa-apa pun, sebaik-baik bekalan adalah TAQWA. InsyaALLAH. Jihad ILMU untuk Islam..!! Moga ALLAH sayang kalian.

Aisyah Ulya
Ketinggian Sahsiah Matlamat Utamanya
Saturday 3 Jan 2008 5:09 pm

p/s - Sedang menunggu kepulangan Ayah dan Mak dari SMASKL untuk pergi ke SMASKL semula.. Hihihi.. ^_^

SMASKL tercinta...

Hari ini, dalam masa beberapa jam lagi..
Saya akan kembali ke lubuk TARBIYAH saya..

Sekolah Menengah Agama Swasta Kampung Laut


yang amat saya cintai..

# Special for Generation 4 SMASKL.. Jilul Musaffirin..

Ali Karim
Muizz
Rahman
Akmal
Mat Din
Paiz Z
Daus
Pijul
Munaji
Muzakkir
Samhan
Zemir
Haziq
Ashraf
Afif
Paiz K
Luqman
Nasruddin
Aim
Ali Ibrahim
Arif
Muhammad
Fadhil
Hami
Ujay
Naqiu
Syapiq
Iwan
Syahmi
Fatmi
Mus'ab
Nik
Rajo
Tibi
Midi
Amer
Fahim
Azwan

Aisyah
Mirah
Anis
Zie
Hawa
Wani
Dibah
Fatin
Shidah
Tiroh
Leha
Tiqah
Na'
Sarah
Siti
Sya
Aiman
Odah
Yumni

Go go gambate for this year. Kita ada 2 tahun lagi di sini. Moga ALLAH kurniakan kita apa-apa manfaat. Excellent in SMU for ISLAM. InsyaALLAH. Moga kita beramal untuk ISLAM. Kita janji tak nak dah buat nakal-nakal. Ustaz Sufian pun dah tak ada nak jaga kita. Hi hi. Tapi, kita ada Ustaz baru, Ustaz Shafiq. Maybe itu target kita selepas ni. Hihi.

Apa-apa pun, ana tak nak dah kita gaduh tahun ni. Tak larat. Penat dah. aduh sikit-sikit takpelah. Apa makna ukhuwah jika tiada sengketa. Cuma, kita akan perbaiki dari semasa ke semasa. Ana bangga dengan ukhuwah kita. Ana izzah dengan ukhuwah kita. Nih hadiah ana untuk kita. Lagu tema ukhuwah Jilul Musaffirin.


Erti Persahabatan Ini - De Hearty

# Special for other SMASKL's Student

All da bez for Gen 3 on SPM, Gen 5 on PMR, Gen 6 on PMRU. Moga ilmu kita untuk ISLAM. Jangan buat warden kita pening lagi ya.

# Special for Ex-SMASKL

Gen 1 and Gen 2 SMASKL....
Moga kalian sentiasa dikuatkan ALLAH. Kalian sentiasa minta kami di sini doakan kalian kan? Boleh, tapi dengan syarat. Kalian juga kena doakan kami di sini. Kami sayang kalian.... Adik-adikmu di sini, sentiasa menantikan kunjungan kalian. Untuk membelai kami dengan madah semangat. Agar kami kuat.

Hadiah buat mereka yang pernah bersama saya. Berjihad bersama saya di SMASKL. Lagu kenangan ini....


Sumbangsih - Soutul Jihad

# Special for MATRI's student and SMIK's student

Moga ilmu kita diredhai ALLAH. All da bez on PMR and SPM. And SMA for SMIK's student. Moga ALLAH permudahkan urusan kita.

# Special for Abang-Abang dan Kakak-Kakak

Thanx atas tunjuk ajar kalian. Nampaknya post Pewaris terpaksa ditangguhkan. Jangan sedih ya. Thanx atas kerelaan antum mendengar semua masalah ana yang amat pelik semuanya. Thanx juga kongsi macam-macam ilmu dengan ana.

Abang Anas, thanx atas segala panduan sejak ana Tingkatan 1. Thanx sudi menemani ana di kala semua meminggirkan ana.

Kak Biha, Kak Sa', dan Kak Sa, Saya sayang korang. Walaupun jarang kita hubungi atas kesibukan masing-masing. Namun, nama-nama kalian la yang menitip di bibirku setiap waktu.

Ramai lagi nama abang-abang dan kakak-kakak yang tak dapat saya sebut di sini. Tanpa kalian, tiadalah saya di sini. Menulis ini.

# Special for Palestina

Maafkan daku kerana hanya memandang dari jauh, hanya meratap dari jauh. Tapi, insyaALLAH dengan ilmu yang daku ada.. Daku akan tebus mu bersama sahabat-sahabat yang lain. Teruskan berjuang. Sabar, kami akan menyertaimu. Sekarang mungkin hanya doa yang mampu aku panjatkan. Suatu hari nanti, dengan keizinan ALLAH. Kami akan menyertai saf Jihad kalian. Melempar batu ke arah kereta kebal besi. Melempar pensil tajam ke arah jet laju. InsyaALLAH. Kami ada bersamamu.....

# Special for my dad, Nor Alias Mohamad

Angah rasa tak terlewat lagi nak wish birthday ayah yang ke-47 pada 1 Jan yang lepas. Moga umur ayah yang berlalu dan yang akan datang diredhai ALLAH. Always pray for me ya. Usrah ramily kita yang semalam adalah yang paling baik, paling best, dan paling menyentuh hati sepanjang Angah hidup hingga saat ini. Ayah memberi amanat sebelum kami ke sekolah. Amanat yang amat berharga hingga Angah mencucurkan air mata. Moga ALLAH sayang ayah. Hik hik.

# Special for AISYAH HUMAIRAH NAJIHAH..!

Kau sudah menjejakkan diri mu dalam fasa ini. Fasa saat-saat terakhir di SMASKL ini. Gunakan segala nasihat dan panduan yang telah diberikan oleh abang-abang dan kakak-kakak. Manfaatkan sahabat-sahabat yang ada. Belai adik-adik sepertimana kamu membelai bayi. Kekalkan apa yang patut. Buangkan apa yang patut. Hindarkan apa yang patut. Tambahkan apa yang patut.

Pastikan ilmu ini untuk ISLAM. Pastikan kamu matang untuk hadapi segala ujian yang bakal ALLAH berikan. Didik hatimu untuk menjadi sensitif akan isu-isu ISLAM. Didik ia agar lembut, selembut gula-gula kapas. Yang bisa cair dengan air keinsafan. Yang bisa tegar dengan udara keimanan. Ya ALLAH, berilah insan ini mampu, kuat. Jadikan insan ini lagi solehah, lagi rajin, lagi matang, lagi baik, lagi faham ISLAM, lagi pandai, lagi nakal (hihi saya ada sebab untuknya) dan lagi macam-macam lagi.

Perbaiki dirimu di samping menyeru yang lain. Jadilah yang terbaik untuk dirimu. Jadilah yang terendah di sisi ALLAH. Jadilah qudwah yang terbaik buat yang lain. Nescaya kamu akan bahagia di dunia dan menikmati kesenangan di akhirat nanti. Jaga IMAN dan Jaga AKHLAK...!

Kalian doakan saya ya. Saya memohon ampun kepada ALLAH dan memohon kemaafan sekiranya ada silap saya sana sini. Nantikan post PEWARIS dalam masa sebulan lagi. Moga ALLAH sayang kalian.

Aisyah Ulya
Ketinggian Sahsiah Matlamat Utamanya
Saturday 3 Jan 1:14 pm

Thursday, January 1, 2009

Risalah buat Adik-adik Generation 7 SMASKL

Ha adik-adik Tingkatan 1 yang Kak Aisyah sayang.

Kak Aisyah dah janji nak hadiahkan sesuatu kan? Inilah hadiahnya. Tapi ada banyak kesilapan. Video ni sepatutnya 8 minit lebih sahaja. Tapi entah la macam mana sampai boleh 10 minut. 2 minit yang kat belakang tu tak ada apa-apa.

Tak mengapalah, salah Kak Aisyah juga. Nak buat cepat-cepat. Sekolah nak buka dah. Nanti hari Sabtu kita jumpa balik ya.

Seronok sebab jadi orang pertama kenal adik-adik. Nanti tak payah taaruf dah kan?

Pesanan Kak Aisyah buat adik-adik yang Kak Aisyah sayang ni..

Kalian adalah Gen-7 SMASKL. Ingat segala pesanan yang antum dapat sewaktu Intensif hari tu. Kalian datang ke sini bukan sahaja untuk belajar ilmu agama. Kalau nak yang ini, kat sekolah lain pun ada. Tapi, kita ada sesuatu yang speacial di sini.

Nanti bila adik-adik dah besar macam Kak Aisyah barulah akan faham dan sedar. Yang penting, kita jangan jemu mencari.. Apakah sebenarnya permata di SMASKL ini. Kalau boleh, jangan sia-siakan waktu Form 1 ini.

Kak Aisyah masa Form 2 barulah faham semua. Baru lah sedar Kak Aisyah ada masuliyyah kepada ummah, kepada Islam. Bila fikir balik, rasa macam sia-sia 1 tahun Form 1. Tapi, kena terimalah. ALLAH dah susun elok-elok.

Nak bagi Kak Aisyah rasa susah dulu. Nanti di sekolah Kak Aisyah akan cerita sewaktu Kak Aisyah sebaya kamu semua. Sedih ceritanya. Tapi, peristiwa-peristiwa yang Kak Aisyah lalui ketika Tingkatan 1 banyak mematangkan diri Kak Aisyah.

Kak Aisyah rasa dekat dengan ALLAH. Iyalah, manusia ni kalau ada masalah baru nak dekat dengan ALLAH. Tambah lagi Kak Aisyah masih budak lagi. Tapi, dalam mengharungi tahun pertama di Form 1, antum kena pandai pilih kawan. Macam Kak Aisyah, pilih kawan yang nakal. Sebab tu jadi nakal. Hik3

Nanti di SMASKL, lagi ramai abang-abang dan kakak-kakak bakal antum kenal. Antum boleh tanya macam-macam pada mereka. Buat adik-adik putera, kalian punya abang-abang yang cukup hebat. Kak Aisyah sendiri kagum akan mereka. Kakak-kakak juga tiada taranya.

Tapi, hakikat di dunia ini, ALLAH susun elok-elok. Kalau ada yang baik, ada juga yang nakal. Kak Aisyah tak kata semua abang-abang dan kakak-kakak antum tak baik, cuma mereka nakal sikit macam Kak Aisyah ni. Hik3.

Pesanan yang Kak Aisyah highlightkan, PILIH SAHABAT bukan KAWAN..!!

Ok, Kak Aisyah akan selalu doakan kalian kuat. Kak Aisyah sayang sama antum..

Special to adik Nik Zaim..

Akak bangga dengan Zaim. Nanti kutip permata di SMASKL ya. Afwan sebab tak sempat nak jawab soalan adik. Nanti boleh tanya abang-abang di SMAKL lagi. Mereka laaagi bagus dan banyak ilmu. Moga ALLAH sayang adik. Teringat pula kata-kata adik.

"Nak cari ilmu untuk berdakwah"

MasyaALLAH. Moga ALLAH bagi adik tetap tegar ya. Doa akak sentiasa mengiringi langkahan adik.

Terimalah...

(Video nih private. Hanya adik-adik nanti boleh tengok. Hihi)

Moga ALLAH sayang kalian..

Aisyah Ulya
Ketinggian Sahsiah Matlamat Utamanya
Thursday 1 Jan 2008 8:09 am