* My Age *

Lilypie Kids Birthday tickers

* Selamat Hari Lahir *


I made this widget at MyFlashFetish.com.

Monday, August 24, 2009

Perkongsian

Salam sejahtera semua....

Hari ini saya mahu kongsikan sesuatu yang baru sahaja saya peroleh sebentar tadi daripada Kak Amirah Azmi. Moga bermanfaat buat kalian =)

Speacial to Kak Amirah, thanks a lot for giving me this. Sangat bermanfaat buat ana yang dhaief dan selalu diuji ni. Jazakillah khairan Kathira... Moga ALLAH sayang akak.....

Bacalah dengan mata iman, ambil manfaat daripada huruf terawal hinggalah huruf terakhir.

**********************************************************************************************************

Salam.

Moga kita semua berada dalam rahmat Allah. Sekadar berkongsi coretan ini, yang ditulis oleh seorang ukhti. Moga kita dapat 'sesuatu'. Ia lebih untuk memperingati diri ini sendiri. Namun, ku titipkan jua buat SAHIBAH yg dikasihi fillah, agar sama-sama mengingatkan tika alpa, sama-sama menguatkan tika lemah menyapa, sama-sama melengkapkan bila kekurangan, sama-sama berusaha untuk raih SYURGA Nya!

Tarbiyyah bukan untuk orang yang malas. Dakwah bukan untuk orang yang takut nak bergerak dan mencabar diri.Tarbiyyah bukan untuk orang yang cepat bosan, lari, lompat-lompat, sekejap down-sekejap up, cepat terasa. Tarbiyyah bukan bagi orang yang memilih program untuk dia ikuti yang senang dan mudah join, yang penat, bersusah payah elak.

Bukan untuk orang yang mencari tarbiyyah hanya bila terasa diuji oleh tuhan. Kalau tak, batang hidung pun tak nampak. Bukan bagi yang meletakkan dakwah hanya untuk mencari calon akhawat atau ikhwah sebagai sang isteri dan suami.

Yang join hanya untuk meminta tolong teman-teman pencerahan bila dia dalam kesusahan. Tapi kesenangan dan kelebihan yang dia dapat, tak share pun dengan orang lain. Yang cepat mengalah. Yang meletakkan mabit, qiamullail, daurah, dan tathqif dalam diari hanya selepas ditolak dengan semua agenda dan upacara-upacara 'penting' yang lain. Yang hanya pandai cakap (dan menulis), tapi amal kosong.

Yang hanya tahu compare jamaah itu dengan jamaah ini, yang boleh mengkritik dan menilai harakah ini dan itu. Dakwah bukan untuk orang yang ikut liqa hanya kerana nak disebut sebagai ahli dalam harakah ini dan itu, jamaah ini dan itu. Dakwah bukan untuk orang yang tak boleh diberi tugasan last minute.

Dakwah bukanlah untuk orang yang tak nak keluarkan duit, infaq di jalan Allah. Dakwah bukan untuk orang yang tak boleh sesekali tidur lewat, terpaksa berjalan jauh.Dakwah bukan bagi orang yang kalau ada program untuk ikut terlibat, mesti naik motokar besar dan mewah, yang air-cond dan laju.

Yang tak nak naik bas, public transport, dan yang kena berpeluh-peluh. Tarbiyah bukan untuk orang yang kena contact dan info dia setiap masa tentang perkembangan terkini sedangkan dia kena macam boss, hanya tunggu information.

Pencerahan bukan bagi mereka yang hanya nak berkawan dengan orang berduit dan berharta, yang hidup mewah, dan mengelak berkawan dengan orang susah, miskin, dan pakai comot. Dakwah bukanlah untuk orang yang setiap masa dan ketika, kerja nak beri alasan ini dan itu, penat, mengantuk, susah, banyak kerja, keluarga tak bagi keluar.

Tarbiyyah bukanlah segala-galanya. Tapi segala-galanya bermula dengan tarbiyyah.

Tanpa anda, orang yang sering beralasan ini, dakwah akan terus berjalan. Islam akan tetap berjaya. Ummah akan tetap terpelihara.

Cuma tanpa pencerahan, tanpa tarbiyyah, tanpa dakwah, belum tentu kita akan berjaya di mahsyar nanti...!

Tak mengapa. Teruskan hidup anda seperti biasa. Dakwah tak memerlukan anda. Tiada siapa pun yang rugi tanpa kehadiran anda. Berbahagialah seadanya.

Sama-sama kita renungi agar tidak kita ditanya di mahsyar kelak. Wallahua'lam.

*SAMA-SAMA DOAKAN*

Redha perlu dicari bukan dinanti!

**********************************************************************************************************

Ambillah manfaat walaupun sedikit. Sekali lagi, terima kasih banyak-banyak Kak Amirah kerana sanggup kongsikan peringatan ini dengan adikmu ini.

Moga ALLAH sayang Kak Amirah
Moga ALLAH sayang Aisyah
Moga ALLAH sayang kalian

Aisyah Ulya
Ketinggian Sahsiah Matlamat Utamanya
Monday 24 August 2009 2:48 pm

No comments: